Moeder en dochter samen naar Nederlandse Lipoedeemdag 2017

“Sinds enkele jaren is mijn dochter bekend met lipoedeem”. Moeder weet wel een beetje wat het is: vermoeide benen, snel blauwe plekken en dikke benen en billen ten opzichte van het bovenlichaam, maar daarna houdt het op. Hierom vroeg dochter haar moeder mee naar de Nederlandse Lipoedeemdag. Het werd een leerzame dag met veel nieuwe informatie.”

Een warm welkom volgde aan de ontvangstbalie door organisatie en vrijwilligers gevolgd door een kop koffie met heerlijk stuk Limburgse Vlaai. Om 10:00uur opende de dagvoorzitter Drs. Boonen, fleboloog en cosmetisch arts, het programma. Wat volgde was een intensief programma.

Er werd onder andere een lezing gegeven door Dr. Baumgartner, chirurg in de Hanse-Klinik Lübeck in Duitsland. Onderwerpen die onder andere aan bod kwamen zijn: Wat is de oorzaak van lipoedeem? Hebben vrouwelijke hormonen invloed? En is adipositas een onderdeel van lipoedeem of is het tweede ziekte? Helaas is tot op heden nog niet op alle vragen antwoord te geven. Moeder: “Ik vond de gegeven informatie erg heftig. Nu weet ik dat mijn dochter pas in stadium I of II van lipoedeem zit. Mogelijk wanneer hormoonschommelingen toenemen, bijvoorbeeld bij zwangerschap, zullen klachten toenemen. Ik vond dit erg confronterend”. Concluderend is het feit dat meer wetenschappelijk onderzoek en meer bekendheid over Lipoedeem noodzakelijk is. Een initiatiefnemer hierin is NLNet, Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem & Lipoedeem. Middels een lidmaatschap ondersteun je de activiteiten van NLNet. Meer informatie vind je op www.lymfoedeem.nl.

Wat is lipoedeem?
Lipoedeem is een chronische, meestal progressieve aandoening, die voornamelijk voorkomt bij vrouwen. Meestal ontstaat het probleem in de pubertijd  of na een zwangerschap. De aandoening lipoedeem wordt gekenmerkt door een abnormale verdeling van onderhuids vetweefsel op de benen, billen en/of boven- en onderarmen. Vaak opvallend is een disproportie tussen een slank bovenlichaam en vol onderlichaam.
Waarom mensen lipoedeem krijgen, is nauwelijks bekend. Er wordt gedacht dat hormonen een (belangrijke) rol spelen en dat het genetisch bepaald is.

Lipoedeem kan psychisch ook zwaar zijn. Wanneer mensen met lipoedeem  proberen af te vallen, lukt dat vaak alleen in het gezicht of bij de borsten. De benen blijven dik. Het is nooit leuk om te horen dat je lipoedeem hebt. Maar vaak vallen de puzzelstukjes wel eindelijk in elkaar.

Helaas wordt lipoedeem nog vaak gemist en niet herkent. Als gevolg hiervan krijgen mensen soms behandelingen die niet effectief zijn.

Wat kan er gebeuren wanneer lipoedeem niet behandeld wordt?
De heftigste complicatie van lipoedeem is het ontstaan van lymfoedeem. Dit is een overbelasting van het lymfesysteem waardoor de vochtafvoer wordt belemmerd. Door dit vertraagde lymfetransport zullen ook de voeten opzwellen. De plooi tussen de tweede en derde teen is dan niet meer op te pakken.

Check, heb ik lipoedeem?
– Ik heb snel last van blauwe plekken.
– Ik heb al pijn bij een lichte druk.
– Ik heb vetophopingen op de heupen en aan de binnenkant van mijn knie.
– Afvallen helpt niet.
– Mijn voetrug/handrug is niet gezwollen tov mijn benen/armen.

Lipoedeem behandelen
Het is belangrijk om lipoedeem te behandelen om een volgend stadium van lipoedeem of complicaties te voorkomen.

voor meer info

Locatie Drunen
Stationsstraat 26
5151 HB  Drunen

Bereikbaarheid

Telefoon
06 222 60 050
06 222 60 350

Email
info@huidgericht.nl

Parkeren
Bij alle vestingen is het mogelijk om gratis voor de deur te parkeren.

Rolstoelvriendelijk
Bij alle vestigingen is de behandelruimte op de begane grond.