Hoe word ik 100 jaar oud?

Hoe word ik 100?

Op televisie is er een tv-programma naar vernoemd. Hierbij proberen vijf deelnemers in vijf maanden tijd onder professionele begeleiding simpelweg gezond te leven. Aan tafel bij Humberto Tan promoot een arts zijn boek over hoe 100 jaar te worden.

Waarom al die aandacht vandaag de dag?

De 65 – jarige van nu, wordt vijf jaar ouder dan zijn leeftijdsgenoot in de jaren vijftig. Sterker nog de kans dat hij of zij de leeftijd van 90 jaar bereikt, is flink gestegen met 30%.

Ouder worden is vooral een prettig vooruitzicht als het in goede gezondheid gebeurt. Dat die kans flink is toegenomen is te zien in ons eigen straatbeeld.

“Niet zeuren maar doorgaan”

Mevr.Roeling uit Drunen, volgend jaar 100 jaar oud:

“Als ik terugkijk dan ben ik altijd in beweging geweest. Mijn man was gym leraar en we gingen dan ook vaak samen fietsen en wandelen. Ook nu nog ga ik elke dag op pad, samen met mijn rollator, naar het dorp toe om dingetjes te kopen. Ik blijf altijd optimistisch.

Afgelopen jaren heb ik drie keer iets gebroken maar tijdens de revalidatie geen zielig gedoe. Niet van “ik kan het niet”. Niet zeuren en maar doorgaan met die oefeningen”

Mevr. van de Laan uit Drunen, 88 jaar oud maar ze kan nog steeds met het grootste gemak met de vingers de grond raken vanuit stand:

“Vroeger zat ik al op de gym en nu doe ik nog steeds mee met Nederland in beweging op de televisie.”

Mevr. Vesters uit Drunen, 81 jaar oud.

“ Ik voel alle spieren in mijn lijf na de oefeningen maar later is het weer een fitgevoel”

Allen zijn mede sporters van de fysiofitgroepen die wekelijks worden gegeven door Fysiocompany Zandley.

Bewegen en in beweging blijven is essentiële voorwaarde om gezond ouder te worden. De wetenschap is hierover duidelijk. Het is voordelig voor de botopbouw, de spiermassa, het uithoudingsvermogen, de balans en de lenigheid. Met dit als basis is het eenvoudiger om activiteiten uit te voeren zoals (trap)lopen, reiken en bukken bijvoorbeeld.

Maar bovenal geeft het een goed gevoel om vitaal te kunnen zijn. Voor meer achtergrond informatie kunt u terecht bij een van 4 praktijken van Fysiocompany in Drunen.